Identification and Measurement the Extent of the Chemicals Used for Early Ripening and Preservation of Frits in the Southwestern Region of Bangladesh

I. Ahmed, M.A. Mannan, M.B. Ahmed

Abstract


          An experiment was conducted at the Horticulture Laboratory in Khulna University, Khulna, Asia Arsenic Network Laboratory, Jessore and Pesticide Analytical Laboratory, Entomology Division, BARI, Gazipur, of Bangaldesh during the period from April to July, 2011. The objectives of the study to measure and identify the harmful chemicals (Calcium Carbide, Formalin, Ethefon) used for ripening and preservation of fruits in Jsssore, Khulna and Satkhira markets. In Jessore, Khulna, and Satkhira markets, calcium carbide was found 80%, 70% and 70% mango samples and 40%, 50% and 60% banana samples, respectively. From the same markets no carbide was found in papaya samples. Each of the Jessore and Satkhira markets
no carbide was found in any jackfruits but from Khulnamarket 20% jackfruits contained
calcium carbide. In Jessore markets, 20% mango, 5% banana and 2% papaya samples contained formalin. In Khulna markets 25% mango, 6% banana and 3% papaya samples contained formalin residue. It was found from Satkhira markets that 15% mango and 3% banana samples contained formalin. It was revealed that in Jessore, Khulna and Satkhira markets 80-100% mango, 40-50% banana and 30-40% papaya samples contained ethefon residue. From the above results it was revealed that maximum fruits were treated with chemicals. Therefore, it can be suggested that it is important to increase awareness in consumers and steps should be taken by the government or policy makers against the adulteration of fruits.

การจำแนกและวัดปริมาณสารเคมีที่ใช้ในการบ่มและแปรรูปผลไม้ในภูมิภาคตะวันตกเฉียงใต้ของประเทศบังคลาเทศ

บทคัดย่อ
งานวิจัยนี้ได้ทำการทดลองในห้องปฏิบัติการหลายแห่งด้วยกัน ได้แก่ ห้องปฏิบัติการพืชสวนของมหาวิทยาลัยขุลนา เมืองขุลนา เครือข่ายห้องปฏิบัติการสารหนูเอเชีย ห้องปฏิบัติการเจสซอร์ และห้องปฏิบัติการวิเคราะห์ยาฆ่าแมลง กองกีฏวิทยา BARI เมืองคาชีปุระ ประเทศบังคลาเทศ ในช่วงเดือนเมษายนถึงเดือนกรกฎาคม 2554 โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อจำแนกและวัดปริมาณสารเคมีอันตราย (เช่น แคลเซียมคาร์ไบด์ ฟอร์มาลีน อีทีฟอน เป็นต้น) ที่ใช้ในการบ่มและแปรรูปผลไม้ในตลาดในเมืองเจสซอร์ ขุลนา และสาขิรา จากการตรวจตัวอย่างมะม่วงในตลาดเมืองเจสซอร์ ขุลนา และสาขิรา พบสารแคลเซียมคาร์ไบด์ร้อยละ 80 70 และ 70 ตามลำดับ สำหรับการตรวจตัวอย่างกล้วยในสามเมืองดังกล่าวพบว่าร้อยละ 40 50 และ 60 ตามลำดับ มีสารแคลเซียมคาร์ไบด์ปนเปื้อนโดยไม่พบสารคาร์ไบด์ในตัวอย่างมะละกอในตลาดทั้งสามเมือง อย่างไรก็ดี พบสารแคลเซียมคาร์ไบด์ปนเปื้อนร้อยละ 20 ในตัวอย่างขนุนในตลาดเมืองขุลนา แต่ไม่พบในตลาดเมืองเจสซอร์และสาขิรา ร้อยละ 20 5 และ 2 ของตัวอย่างมะม่วงกล้วย และมะละกอตามลำดับในตลาดเมืองเจสซอร์พบการปนเปื้อนของฟอร์มาลีน ซึ่งร้อยละ 25 6 และ 3 ตามลำดับของตัวอย่างผลไม้ทั้งสามชนิดดังกล่าวในตลาดเมืองขุลนามีฟอร์มาลีนตกค้าง สำหรับตัวอย่างมะม่วงร้อยละ 15 และตัวอย่างกล้วยร้อยละ 3 ของตลาดในเมือง
สาขิราพบการปนเปื้อนของฟอร์มาลีน นอกจากนี้ ร้อยละ 80-100 ของตัวอย่างมะม่วง ร้อยละ 40-50 ของตัวอย่างกล้วย และร้อยละ 30-40 ของตัวอย่างมะละกอในตลาดเมืองเจสซอร์ ขุลนา และสาขิรา พบสารอีทีฟอนตกค้าง ผลการสำรวจข้างต้นแสดงให้เห็นว่ามีการใช้สารเคมีในผลไม้ส่วนใหญ่ดังนั้นการสร้างความตระหนักให้แก่ผู้บริโภคในการป้องกันอันตรายจากสารเคมีตกค้างจึงเป็นสิ่งสำคัญอย่างยิ่งรวมทั้งรัฐบาลหรือผู้กำหนดนโยบายควรมีมาตรการในการควบคุมการใช้สารเคมีในการบ่มผลไม้อย่างเหมาะสม



Keywords


Identification; Measurement; Calcium carbide; Formalin; Ethefon; การจำแนก; การวัดปริมาณ; สารแคลเซียมคาร์ไบด์; สารฟอร์มาลีน; สารอีทีฟอน;

Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2017 วารสารวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี มรย. (YRU Journal of Science and Technology )

YRU Journal of Science and Technology

Moblie: 063-749-0929 E-mail: ejournal_sci@yru.ac.th